jan-i-marko-početakDana  26.3.2016. u Mađarskoj, u sportskoj areni Szigetszentmiklósi Városi Sportcsarnok, 30 kilometara od Budapeste održan je 5. Karate Maraton otvoren za sve borilačke vještine. Na maratonu su osim kyokushinkai karatea prisutstvovali članovi tae kwon do, budokai karatea, hikoryu karatea, MMA, kickboxig ekipa, shin kyokushin, aikido, kempo i mnogi drugi. Ukupno je maratonu pristupilo više od 600 sportaša raznih stilova.

Organizator maratona je Szappanos Zoltán koji je svoj posao odlično odradio pa je cijeli maraton protekao u ugodnom sportskom okruženju.

Maraton je otvorio Gerard Gordeau, legenda borilačkih vještina koji je  sedme i osme etape na brzinu  je proslavljen  60. rođendan a ujedno je bio i počasni gost Maratona te suvoditelj prve i zadnje etape maratona.

Jedini predstavnici Hrvatske na karate maratonu bili su Marko Peranić i Jan Peranić iz Zaprešićkog kluba Škola Ratnika, Budo ryu te Zvonimir Ivančić (klub Mas Oyama Gajnice). Sva trojica su odradila maraton u cjelosti.

Ultimativni cilj bio je odraditi 30, 000 tehnika u jednom danu. Otvaranje maratona započelo je službeno u 9:00 gdje su podjeljene zahvalnice i pokloni osobama koje su pomogle u razvijanju sporta i Karate Maratona. Prva Etapa maratona počela je u 10:00 i odrađeno je 3000 tehnika u 50-ak minuta, te je usljedila kratka pauza od 10 minuta. Između pete i šeste etape napravljena je malo duža pauza od 30 minuta i održana prezentacija Street Workouta. Deveta etapa održana je u čast poginulim kyokushin borcima i članovima mađarskog kyokushin saveza Frank Ilone i Stekly Zoltana.

Oko 22:30 sati maratona postignut je zadanji cilj i izvršeno 30,000 tehnika te su podjeljene diplome, medalje i pehari. Službeni završetak događanja bio je malo iza 23 sata.