Masutatsu Oyama

oyama_3Masutatsu Oyama, „otac“ Kyokushin karatea, rođen je 27. srpnja 1923. godine u Južnoj Korei, u selu nedaleko od grada Gunsan. Njegovo Korejsko ime je Yong I Choi, ali je volio da ga zovu Choi Bae-Dal. Sa 9 godina seli se na jug Kine kako bi živio sa sestrom na farmi, i tada je počeo učiti Južno-Kinesku verziju vještine Kempo zvanu „18 ruku“ kod majstora Yi-a koji je u to vrijeme radio na farmi. Kada se sa 12 godina vratio u Koreju nastavio je trenirati korejske tradicionalne vještine. Sa 15 godina odlazi u Japan kako bi postao pilot, po uzoru na prvog Korejskog ratnog pilota, ali nije mu pošlo za rukom.

Nastavio je bavljenjem borilačkim vještinama, i to boksom i judom. Izuzetno ga je zainteresirao Okinawa karate, i brzo se pridružuje treninzima u Gichin Dojo-u na Takoshoku Sveučilištu. Napredovao je vrlo brzo i već sa 17 godina položio 2. Dan. Kada je sa 20 godina pristupio Japanskoj carskoj vojsci već je bio 4. Dan. U isto vreme učio je i druge borilačke veštine i tada se najozbiljnije bavio judom, a njegov razvojni put u toj vjveštini bio je jednako tako impresivan.
Nakon poraza Japana u Drugom svjetskom ratu, Oyama je prolazio kroz intenzivnu životnu krizu. U njegovom životu pojavio se So Nei Chu. Majstor So je obnovio Oyaminu psihičku i fizičku snagu i ohrabrio ga da posveti svoj život borilačkim vještinama. On ga je savjetovao da se odvoji od svijeta, te da 3 godine posveti treniranju duha i tijela. Oyama odlazi na planinu Minobu i sa sobom vodi učenika Yashiru. Yashira nije izdržao samoći te je pobjegao nakon 6 mjeseci. Ubrzo ga i sponzor (Oyamu) obavještava da više nemože financirati njegov boravak u planini. Odustao je i nakon nekoliko mjeseci osvojio prvo nacionalno prvenstvo Japana u karateu, no praznina u njemu i dalje je zjapila. Odlazi opet u samoću na planinu Kiyozumi. Trenirao je I po 12 sati na dan.

1950. godine Sosai (osnivač) Mas Oyama počeo je testirati svoju moć u borbama sa bikovima. Ukupno se borio protiv 52 bika, tri bika umrla su odmah. Sa 34 godine u Mexicu je zamalo poginuo kada ga je bik napao sa leđa. Oyama se uspio izvući i strgnuti mu rogove. Da bi se oporavio od inače smrtonosne ozljede ležao je čak 6 mjeseci.

1952. g. Oyama je otputovao u SAD kako bi demonstrirao karate uživo na nacionalnoj televiziji. U idućim godinama prihvaćao je izazove i borio se sa 270 različitih boraca I stilova. Većina susreta završavala je jednim udarcem. Niti jedna borba nije trajala duže od 3 minute, a većina ne duže od nekoliko sekundi. Postao je poznat pod nadimkom Godhand (Božja ruka), živi primjer mota japanskih boraca „Jedan udarac – sigurna smrt“. Za vrijeme boravka u Americi upoznao je Jacquesa Sandulescua, impresivne građe (190 cm i 190 kg mišića). Brzo su postali prijatelji i ostali do kraja Oyaminog života.

Mas Oyama otvrio je svoj prvi Dojo 1953. godine u Tokyu. Do 1957. imao je 700 članova. Čak su i borci drugih vještina dolazili su na treninge i full contact borbe. Kenji Kato jedan od originalnih instruktora, rekao je da će pratiti, te usvajati tehnike koje su korisne u pravoj borbi. Tako je Oyamin karate evoluirao, preuzimajući tehnike iz svih borilačkih vještina. Članovi su shvaćali borbe ozbiljno. Ozljede su bile česte, pa je sukladno tome i postotak odustajanja bio ogroman. Čak 90 %.
Kada je 1952. godine Mas Oyama imao demonstraciju na Hawajima, mladi Bobby Lowe ostao je oduševljen. Iako je bio jako mlad njegovi uspjesi su bili značajni u nizu borbenih vještina. Vrlo brzo postao je prvi kyokushin učenik Mas Oyame. Godine 1957. Bobby Lowe se vratio na Hawaje i otvorio prvu Oyama školu izvan Japana.

Konačno 1964. godine službeno je osnovan Kyokushin (Konačna istina). Iste godine osnovan je IKO International Karate Organization. Od tada organizacija se raširila na 120 zemalja, i 10 milijuna registriranih članova. Neki od poznatih nosioca crnog pojasa su Sean Connery, Doph Lundgren, Nelson Mendela.