Riječ Kata znači “oblik” ili “forma”. Kanji  za riječ “kata” se sastoji od sljedećih znakova:
kata-caligraphyKatachi – oblik, forma
Kai – Reže
Tsuchi – Zemlja

Doslovno prevedeno, Kata znači “oblik(forma) koji reže zemlju”.

Kata je slijed blokada, udaraca rukom i nogom iz jednog ili više stavova, koje uključuju kretanje naprijed, natrag i sa strane. Broj pokreta i njihova slijed su vrlo specifični. Ravnoteža između napadačkih i obrambenih tehnika, stavovi koji se koriste, smjer i tok pokreta služe kako bi svakoj Kati dali vlastiti osebujan karakter.

mas oyamaKroz vježbanje kata, uče se tradicionalne tehnike borbe. Ravnoteža, koordinacija, disanje i koncentracija također se razvijaju. Ukoliko se izvode pravilno, Kate su odlične tjelesne vježbe i vrlo učinkovito pomažu formirati psihofizičku ravnotežu. Kata utjelovljuje Ideju renma, ili “poliranje” – kroz praksu kata pokreti postaju dodatno pročišćeni i usavršeni.

Kroz koncentraciju, posvećenost i praksu, postiže se viši stupanj znanja, gdje je kata ukorijenjena u podsvijesti uma i izvodi se savršeno bez svjesne pažnje. To zen majstori zovu “Mushin”, ili “nesvjesno.” Svjesna, racionalna misao se ne koristi uopće – ono što je nekad bio zapamćeno sada je spontano.

Mas Oyama je rekao da treba “misliti o karateu kao jeziku – Kihon (osnova) može se shvatiti kao slova abecede, kata (forme) bit će ekvivalent od riječi i rečenica, i kumite (borba) će biti razgovori. “On je vjerovao da je bolje naučiti savršeno samo jednu katu, nego polovično naučiti mnoge.

Mas Oyama je istaknuo tri temeljna načela kata:

Waza no Kankyu: Relativni Tempo

Tempo varira – neke tehnike se izvode brzo, dok se druge izvode sporije.

Chikara no Kyojaku: Relativna snaga

Moć tehnike proizlazi iz odgovarajuće ravnoteže između snage i opuštanja.

Iki no Chosei: Kontrola disanja

Točno tempiranje (udisanj i izdisaj) i snaga udisaja (kiai, ibuki ili nogare) neophodni su za pravilnu tehniku.

Praksa tradicionalnih Kata je i način da učenik oda počast porijeklu i povijesti Kyokushin Karatea i borilačkih vještina uopće.

Porijeklo

Kyokushin kate često se kategoriziraju kao “Sjeverne Kate” ili “Južne Kate”, bazirano na mjestu nastanka i razvoja kata i stilova.Gichin Funakoshi

Sjeverne Kate su slične onima u Shotokan karateu, jer su nastale od Mas Oyama dok je treniran od Gichin Funakoshija. Master Funakoshi kate je izvodio iz Shurite sustava Okinawan karatea, koji je nastao iz sjeverno kineskog Kempa (Shaolin). Sjeverne kate uglavnom predstavljaju više pokreta i borbe na veću udaljenost između protivnika (Maai), aludirajući na široke, otvorene predjele na sjeveru Kine. Tehnike su općenito duže od one južne kata. Sjeverne Kate uključuju:

Nei-Chu SoJužne Kate su slične onima u Goju Ryu karate, jer su razvijene od Mas Oyame dok je treniran od Nei-Chu So. So je bio vrhuski student Gogen Yamaguchia, jednog od najboljih Goju praktikanta u Japanu. Chojun Miyagi razvio je Goju Ryu iz Nahate sistema Okinawan karatea, koji je nastao iz južne kineskog Kempa. Južne kate općenito karakteriziraju kraće pokrete i manju udaljenost između protivnika (Maai), temeljenu na skliskom, mokrom terenu južne Kine. Tehnike su općenito “uže”, “napetije” i više “kružne” od onih u Sjevernih kata. Južne Kate uključuju: